Международният кино-литературен фестивал CineLibri и тази година няма да разочарова ценителите

...
Международният кино-литературен фестивал CineLibri и тази година няма да разочарова ценителите
Коментари Харесай

Жан-Жак Ано е почетен председател на CineLibri 2020

Международният кино-литературен фестивал CineLibri и тази година няма да разочарова ценителите на първокласното кино. Освен че планува стегната и мощна конкурсна стратегия, фестивалът ще докара у нас една от легендите на европейската кинематография – режисьора Жан-Жак Ано. 

Ано е един от дребното европейски режисьори с интернационална кариера, която обгръща повече от пет десетилетия и му носи най-престижните киноотличия в света. Триумфалният му креативен път е белязан от дълга поредност литературни акомодации, в това число „ Борба за огън “, „ Името на розата “, „ Мечката “, „ Любовникът “, „ Седем години в Тибет “, „ Вълчият тотем “.

CineLibri  2020 ще представи над 300 прожекции онлайн на 45 кино лентата, множеството от които национални и международни министър председатели. Модулът с филми, състезаващи се за Голямата премия за майсторска литературна акомодация, е озаглавен „ Ако всички мислеха еднообразно, нямаше да има надпревари “. В него участват 7 защити заглавия, въодушевени от известни литературни творби. Зрителите ще имат опция да се насладят на най-новия филм на режисьора Франсоа Озон, който носи заглавие „ Лято 85 “, на една от най-дискутираните екранизации тази година – „ Берлин Александерплац “ по монументалния разказ на Алфред Дьоблин, както и на зашеметяващия датски трилър „ Изключението “ на режисьора Йеспер Нилсен.

Състезателната стратегия ще предложи и кино лентата „ Минамата “ с Джони Деп в ролята на фотограф, който осветлява екологично злополучие със смразяващи последствия, и унгарската камерна драма „ Пилат “ по превъзходния разказ на Магда Сабо.

Ще имаме изключителния късмет да оценим филмовата версия на пиесата „ Бащата “, режисирана от самия Флориан Зелер, с присъединяване на звездния тандем Антъни Хопкинс и Оливия Коулман. За наслада на феновете на италианското кино, конкурсната стратегия на CineLibri включва и филма „ Връзки “ на режисьора Даниеле Лучети, който откри последното издание на Венецианския кинофестивал.

Тази година някои от членовете на журито ще бъдат показано отдалечено. В състава му влизат: Снежина Петрова – началник на департамент „ Театър “ в Нов български университет и актриса със лъчезарен талант; Милко Лазаров – продуцент и режисьор на филмите „ Ага “ и „ Отчуждение “, събрали десетки интернационалните отличия; Сантяго Амигорена – почитан аржентински публицист и киносценарист; Бабис Макридис – гръцки режисьор и продуцент, нашумял с филми в жанра на черната комедия и абсурда; финландския киномайстор Мика Каурисмаки, който дружно с брат си Аки Каурисмаки е първопроходник на нова епоха във финландското кино.

Прочутият френски режисьор, сценарист и продуцент Жан-Жак Ано е почетен ръководител на журито на CineLibri  2020 и персонално ще разгласи носителя на огромната премия в границите на формалната гала по награждаване на 24 октомври в кино Люмиер Лидл. Събитието ще бъде съпроводено с премиера на книгата на Ано „ Един живот за киното “, която излиза у нас за пръв път, и с прожекция на кино лентата „ Любовникът “ по емблематичния разказ на Маргьорит Дюрас.

Фестивалът ще се състои сред 18 октомври и 8 ноември в София и още седем града в страната под мотото „ Възпитание на възприятията “. Значителна част от програмата ще бъде излъчена редом онлайн посредством платформата . При строго спазване на здравните ограничения ще се проведат вълнуващи срещи онлайн със специфичните посетители на фестивала във всички посочени градове. Билетите за откриването са в продажба на касите на EPAYGO, НДК и уеб страницата на фестивала.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР